بررسی روند پژوهش در حوزه اخلاق دیجیتال در جهان بر اساس پایگاه اسکوپوس
کد مقاله : 1070-DIGETHCONF
نویسندگان
نرجس ورع *
عضو هیات علمی (استادیار) موسسه isc، شیراز، ایران
چکیده مقاله
هدف: تحقیقات علم‌سنجی با توانایی ارزیابی تحقیقات علمی و با بهره‌گیری از شاخص‌های چندگانه در تبیین ظرفیت‌ها و عملکرد علمی و فناوری در ابعاد مختلف، بر جذابیت آن در میان محققان افزوده است. این حوزه از دانش در مطالعات گوناگون انجام می‌گیرد که بررسی کمّی طیف گسترده‌ای از اطلاعات علمی، هدف اصلی آن است. تحقیق حاضر، به مطالعه علم‌سنجی اخلاق دیجیتال و فضای مجازی در پایگاه اسکوپوس می پردازد.

روش‌ پژوهش: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تولیدات علمی حوزه اخلاق دیجیتال و فضای مجازی، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و تکنیک هم‌رخدادی واژگان، به ارزیابی مقالات این حوزه در پایگاه‌ داده‌ای اسکوپوس می پردازد و به منظور تحلیل و تفسیر مناسب نتایج تحقیق نیز از مجموعه‌ای از روش‌ها و ابزارهای علم‌سنجی استفاده خواهد شد.

یافته‌ها: یافته های پژوهش نشان خواهد داد چه تعداد مقاله توسط چه تعداد نویسنده، در این حوزه موضوعی در سطح جهان به رشته تحریر درامده است. بیشترین تعداد مقالات در این حوزه مربوط به چه کشورهایی است. بیشترین میزان هم رخدادی در این حوزه موضوعی با کدامیک از موضوعات فضای مجازی، خانواده، هوش مصنوعی، ادیان بوده است و ....

نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، آنچه که امروزه بیش از پیش در فضای مجازی مورد توجه قرار گرفته است موضوع اخلاق است. تحلیل یافته ها نشان خواهد داد که محورهای موضوعی اخلاقی در فضای مجازی چه مواردی هستند و از اینرو می توان به گستردگی دیدگاه های تحقیقاتی در این حوزه پی برد. همچنین نتایج می تواند برخی از مسیر‌های تحقیقات آتی در مورد اخلاق دیجیتال را ارائه دهد.
کلیدواژه ها
اخلاق دیجیتال، فضای مجازی، اسکوپوس، علم سنجی، تحلیل همرخدادی
وضعیت: پذیرفته شده