حدود و شرایط اخلاقی در عملیات شناختی ؛ بررسی موردی : اخلاق جاسوسی هوشمند
کد مقاله : 1139-DIGETHCONF
نویسندگان
محمود کشاورز *
گروه علمی انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم
چکیده مقاله
دستیابی به اطلاعات تحت عنوان جاسوسی از دیرباز در زمان جنگ و صلح، نقش مهمی در جوامع سیاسی داشته و به عنوان بخش پایه ای و تعیین کننده فعالیت های اطلاعاتی بوده است. با گذشت زمان اهمیت و نقش این رشته در تثبیت و فروپاشی دولت ها، شرکت ها و ... نسبت به یکدیگر نمایان تر شده است. امروزه نقش سازمان های اطلاعاتی در پدیده جاسوسی بر کسی پوشیده نیست، جمع آوری اطلاعات به دلیل کثرت وقایع و پیشرفت علوم و فناوری های ارتباطی شکلی نو به خود گرفته است. سرویس‌های جاسوسی با بهره‌گیری از پوشش‌های مختلف و بهره مندی از ابزار های نوین، متنوع و منحصر به فرد اقدام به عملیات می کنند.
در جنگ شناختی به جهت نفوذ به زیربنای معرفتی افراد و تغییر باورها، اعتقادات و اندیشه ها توسط بازیگران این عرصه که منجر به تغییر رفتار می گردد، نیازمند داده های مناسب، صحیح و تصمیم گیری بر اساس این داده ها هستیم، جاسوسی هوشمند یکی از اقدامات نوین در عرصه جاسوسی می باشد که توسط تحلیل گران این عرصه با جستجوی پیشرفته در منابع اطلاعاتی آزاد و بابهرهمندی از تکنیک های متناسب اقدام به تحلیل و ارائه داده ها جهت تصمیم سازی می گردد.
در این پژوهش؛ به دنبال پاسخگویی به این پرسش هستیم که حدود و شرایط اخلاقی در عملیات شناختی کدام است و نقش جاسوسی هوشمند چه تاثیری در نوع مواجهه دارد. روش مورد استفاده در این پژوهش تحلیلی- توصیفی است و احصاء داده ها بر مبنای مطالعات کتابخانه ای، شکل گرفته و دستاورد پرداخت به این موضوع سبب ایجاد سیاست های اخلاقی حاکم در جنگ شناختی و به طور خاص جاسوسی هوشمند است که حاصل آن در مرحله ابتدایی ظهور شرایط اخلاقی در سطح بازیگران عرصه شناختی و در لایه بعدی هدف گذاری نوع مواجهه آفندی و پدافندی در عملیات ها و بهره مندی درست و مناسب در بدست آوردن اطلاعات بر همین مبنا است.
کلیدواژه ها
جنگ شناختی،طیف بندی مردم، بازیگران، نبرد هوشمند، نخبگان، سرمایه انسانی
وضعیت: پذیرفته شده مشروط